I kolejny przedświąteczny przepis. Pomyślałam, że może być ciekawą odmianą jako dodatek do tradycyjnego żurku, albo białego czy czerwonego barszczu. W wersji uproszczonej sakiewki można pewnie wykonać z ciasta francuskiego, ale ja postanowiłam znów wykorzystać ciasto kulebiakowe jak do pieczonych pierożków.
Sakiewki z farszem z białej kiełbasy:
Składniki:ciasto:
* 40 dag mąki,
* 20 dag masła,
* 1 jajko,
* 3-4 łyżki kwaśnej śmietany,
* szczypta soli,
* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 3-4 surowe, białe kiełbaski.
Kiełbaski rozciąć i wyjąć zawartość ze środka o miseczki. Z pozostałych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie dość cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty, wybranej wielkości. Na środku każdego układać łyżeczkę farszu.
Cztery końce każdego kwadratu, mocno połączyć ze sobą na górze. Sakiewki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz