Rolada na bazie ciasta omletowego jest fantastycznym podkładem, który można wykorzystać na wiele sposobów. W poprzednim biuletynie pokazałam wydanie szpinakowe, a teraz spróbowałam z mięsem, które pozostało po gotowaniu rosołu. Mięso było chude, więc aby się jakoś trzymało dodałam odrobinę majonezu. Rolada była bardzo smaczna zarówno na zimno jak też podgrzana. Podane poniżej proporcje wystarczają na dużą blachę z piekarnika.
Rolada jajeczno-mięsna:
Składniki:* 8-10 jaj zależnie od wielkości
* około 60 dag gotowanego mielonego mięsa,
* cebulka dymka, szczypior lub zielona pietruszka,
* 3-4 łyżki majonezu,
* 10-15 dag żółtego sera startego na tarce (opcjonalnie),
* sól, pieprz, przyprawy.
Całe jaja ubić przez kilka minut, dodać starty ser, przyprawy i posiekaną zieleninę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę jajeczną. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 10 minut, aż masa się zetnie. Czasem kiedy nie doda się sera, powierzchnia jajecznego ciasta wybrzusza się i nierównomiernie wyrasta, ale w końcu po wyjęciu wszystko się wyrówna.
Mięso doprawić do smaku wg uznania, połączyć z majonezem. Upieczony omlet zdjąć z blachy razem z papierem. Następnie nakryć lnianą ściereczką lub kolejnym papierem i "przerzucić" na drugą stronę, po czym odlepić papier, na którym omlet się piekł. Masę mięsną rozsmarować na jajecznym blacie i zwinąć roladę.
Gotową roladę zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz