I w ten sposób powstały trójkątne paszteciki nadziewane mięsem z białej kiełbasy. Będą pasowały do żurku.
Trójkątne paszteciki z białą kiełbasą
Składniki:
* płat ciasta francuskiego,
* 2-3 szt. białej kiełbasy (surowej),
* ew. przyprawy,
* jajko
„Wycisnąć”
zawartość kiełbasek z osłonek i ewentualnie doprawić tak, aby uzyskać
ostrzejszy smak (sól, pieprz, ostra papryka, czosnek itp.).
Ciasto rozłożyć i pokroić na kwadraty o boku 6-8 cm. Na środek każdego wyłożyć porcję farszu.
Ciasto składać po przekątnej, brzegi docisnąć widelcem.
Trójkąciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem (lub białkiem) i piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut.
Świetny dodatek do świątecznego żurku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz