Parę rolad na bazie omletu jajecznego już tutaj gościło. Była rolada z jajeczno-mięsna i jajeczno-szpinakowa, Dziś kolejna propozycja, która wymyśliłam w drodze do domu. Wszystkie produkty właściwie miałam w lodówce, po drodze wystarczyło tylko zakupić białą kiełbasę. A teraz, przed świętami można ja dostać bez trudu w prawie każdym sklepie.
Warto pamiętać, aby serek był dość gęsty i w miarę suchy, bo się rozrzedzi po dodaniu chrzanu.
Warto pamiętać, aby serek był dość gęsty i w miarę suchy, bo się rozrzedzi po dodaniu chrzanu.
Rolada jajeczna z białą kiełbasą
Składniki:
* 8-10 jaj,
* pęczek szczypioru,
* opcjonalnie – 10 dag startego, żółtego sera,
* 2-3 białe kiełbaski,
* ok. 30 dag. gładkiego, białego serka,
* chrzan,
* sól, pieprz.
Jajka
(białka i żółtka razem) lekko ubić mikserem, dodać posiekany szczypior i ser,
doprawić do smaku.
Dużą blachę (taką z kuchenki) wyłożyć papierem do pieczenia i dodatkowo posmarować olejem. Wylać masę jajeczną. Piec około 10 minut w 170 stopniach.
Jeśli używamy kiełbasy surowej, należy ją ugotować w osolonym wrzątku przez około 20 minut.
Dużą blachę (taką z kuchenki) wyłożyć papierem do pieczenia i dodatkowo posmarować olejem. Wylać masę jajeczną. Piec około 10 minut w 170 stopniach.
Jeśli używamy kiełbasy surowej, należy ją ugotować w osolonym wrzątku przez około 20 minut.
Serek
zmieszać z chrzanem – w proporcjach wg smaku i uznania, pamiętając jednak, że
chrzanowa nuta powinna być zdecydowanie wyczuwalna. Masę dosolić.
Wspaniały przepis :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że wypróbujesz i będzie smakowało :)
Usuń