Ciasto francuskie to doskonały wynalazek. Można z niego w szybki sposób przygotować mnóstwo dań słodkich lub wytrawnych. Dobrze, że nie ma problemów z jego zakupem.
Mam w domu stare wydanie książki kucharskiej, w której zgromadzone zostały przepisy z dawnych wydań "Burdy". Jest tam wiele przepisów, na które wtedy mogłam jedynie popatrzeć, bo ciasto francuskie jak i różne "dziwne" składniki nie były u nas ani znane, ani dostępne. Choćby kukurydza w puszkach albo musztarda z pełnymi ziarnami gorczycy, oliwki. Nikt nie znał kuchni chińskiej, hinduskiej czy włoskiej.
Ale do rzeczy. Dzisiejsze ciasto-deser zobaczyłam na jakimś zdjęciu i postanowiłam poeksperymentować. A potrzebne są tylko 3 składniki.
Szybki deser z ciasta francuskiego
Składniki:* duża porcja gotowego ciasta francuskiego,
* puszka frużeliny (opcjonalnie konfitura owocowa),
* opakowanie śmietanki kremówki (30-36%),
* odrobina cukru pudru.
Z ciasta francuskiego wyciąć dwa okrągłe placki tej samej wielkości.
Następnie na środku jednego z nich wyciąć mniejsze kółko np. kubeczkiem lub
szklanką. Powstałą w ten sposób obręcz, podzielić na części (np.12).
Teraz
kolejno upiec oba krążki rozłożone na papierze do pieczenia. Piec około 20
minut w temperaturze 200 stopni.
Po przestudzeniu, posmarować cały placek frużeliną, na to wyłożyć ubitą
śmietankę (można dodać trochę cukru w zależności od upodobań).
Na wierzch
wyłożyć dookoła pozostałe pocięte kawałki ciasta.
Wolny środek ozdobić resztą frużeliny lub owocami.
Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz