Kto nie zna sałatki jarzynowej? Chyba nie ma domu, w którym się jej nie robiło. Kiedyś królowała na stołach i trudno było sobie wyobrazić przyjęcie bez jej obecności. Dzisiaj, kiedy mamy mnóstwo dostępnych warzyw i każdy eksperymentuje z różnymi sałatkami, "jarzynówka" poszła nieco w odstawkę.
Moja sałatka jarzynowa jest nieco inna, odchudzona. Składa się z samych warzyw z dodatkiem soli, pieprzu i oleju słonecznikowego. Właściwie taką pamiętam od dziecka. Moja mama podawała ją w salaterce a majonez był tylko rozsmarowany po wierzchu lub podany w oddzielnym naczyniu.
Taka wersja jest bardzo lekka. Składniki pozostają zawsze takie same, zmieniają się tylko proporcje i wielkość miski.
Sałatka jarzynowa - odchudzona
Składniki:* 3-4 gotowane marchewki,
* 2 ugotowane pietruszki,
* pół gotowanego selera,
* 3 ogórki kwaszone,
* średnia cebula,
* małe jabłko,
* groszek konserwowy,
* sól, pieprz, olej słonecznikowy.
Marchew, pietruszkę i seler pokroić w niewielka kosteczkę, przełożyć do miski.
Ogórki, cebulę i jabłko obrać i również pokroić. Jarzyny połączyć, dodać groszek. Doprawić solą, pieprzem i kilkoma łyżkami oleju słonecznikowego. I już można zajadać.
A majonez - bardzo proszę, osobno tylko dla chętnych,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz