Karnawał za nami a z nim pożegnaliśmy się z kruchymi, słodkimi faworkami. Ale możemy je zrobić całkiem inaczej. Dziś pokażę faworki mięsne, chociaż na zdjęciach nie zawsze je dobrze widać.
A żeby było jeszcze ciekawiej, dodam do nich sos na bazie kawy, Smak naprawdę interesujący a kawa wbrew pozorom nie jest tak bardzo dominująca jak się wydawało.
Faworki z kurczaka w sosie kawowym
Składniki:
* 1 duża, podwójna pierś z kurczaka,
* około 100-150 ml. mocnej kawy,
* 3 łyżki sosu sojowego lub sojowo-grzybowego,
* 3 łyżeczki sosu miodowo-czosnkowego (lub po prostu miód i czosnek),
* 1,5 łyżki octu balsamicznego,
* kilka łyżek oliwy,
* pieprz, ewentualnie sól.
Kurczaka pokroić w poprzek na paski, lekko je rozbić. Środek każdego kawałka naciąć wzdłuż a następnie jeden koniec mięsa przewinąć przez nacięcie na drugą stronę - jak faworki.
Składniki marynaty połączyć, włożyć do niej mięso i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą i piec pod przykryciem 40-50 minut w temperaturze około 190 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz