Dzisiaj troszkę orientalnie. Smaki inne niż typowe nasze polskie. Bardzo lubię kuchnię hinduską, choć trzeba przyznać, że zamówienie w knajpie dania ostrego jest nie lada wyzwaniem. Ale przygotowując je w domu, można dopasować smak do własnego gustu.
Chciałam wypróbować czegoś z nowo kupioną pastą garam masala i mlekiem kokosowym. Poszperałam troszkę w przepisach I tak powstała moja wersja kurczaka. Do tego oczywiście ryż i tak naprawdę mamy danie w dosłownie kilka minut.
Mleko kokosowe ma charakterystyczny smak ale w tej potrawie na pierwszy plan wybija się bardziej konsystencja sosu z jego dodatkiem. Staje się delikatny i aksamitny.
Kurczak z garam masala i mleczkiem kokosowym
Składniki:* gęsty jogurt - 400 ml,
* łyżka garam masala (u mnie pasta),
* duża pierś z kurczaka lub dwie małe,
* 2 ząbki czosnku,
* świeży, tarty imbir (około czubatej łyżeczki),
* sól,
* 1 łyżeczka curry,
* puszka krojonych pomidorów,
* puszka mleczka kokosowego.
Duży jogurt wymieszać z garam masala i dodać pokrojoną w niewielkie kawałki pierś z kurczaka. Odstawić na około godzinę, żeby smaki się połączyły. Wrzucić na patelnię i smażyć aż kurczak lekko się poddusi a sos zredukuje.
Dodać pomidory krojone z puszki, imbir, curry, czosnek, sól.
Potem wlać mleko kokosowe i znów zredukować.
Podawać najlepiej z listkami świeżej kolendry.
Zrobiłem dokładnie jak w przepisie , wyszło super . Uwaga , odgrażam się znów to zrobię :)
OdpowiedzUsuń