Wprawdzie nie wszyscy go lubią ale daje ciekawy smak. Można jednak z niego zrezygnować albo zastąpić innym serem np. oscypkiem, parmezanem, goudą czy mozzarellą. Każdy z nich da inny posmak tej potrawie.
Szparagi z kurczakiem
Składniki:* duża pierś kurczaka,
* pęczek cienkich zielonych szparagów,
* sól, pieprz, ostra papryka,
* oliwa,
* kawałek sera z niebieską pleśnią (np. lazur).
Pierś kurczaka podzielić na kilka kawałków i cieniutko rozbić. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Szparagi podzielić na porcje w ilości równej płatom kurczaka. Teraz każdą z porcji szparagów owinąć plastrem kurczaka.
Naczynie żaroodporne wysmarować lekko oliwą i ułożyć w nim przygotowane porcje.
Posypać pokruszonym serem.
Skropić oliwą i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz