Jednak teraz można je kupić własnie w postaci najbardziej naturalnej. Trudno pewnie porównywać smak kupionej w markecie, czy na bazarze figi z taką dojrzałą i ugrzaną słońcem, ale zapieczona z serem i szynką jest i tak wspaniała. Szczerze powiedziawszy byłam zaskoczona efektem. Mało pracy, krótki czas wykonania i mam nadzieję zachwyt wszystkich, którzy jej spróbowali.
Figi z serem i szynką dojrzewającą
Składniki:
* kilka sztuk
dojrzałych, świeżych fig,
* plasterki
szynki dojrzewającej,
* kawałek sera
gorgonzola lub innego pleśniowego.
Figi
umyć, odciąć ogonek i przekroić na cztery – nie do końca. Cząstki owocu
rozchylić, w środek włożyć kawałek sera.
Każdą figę owinąć plasterkiem szynki dojrzewającej (serano, parmeńska)
i zapiec w temperaturze około 170 stopni, aż
ser się rozpuści, a szynka stanie się chrupiąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz