Dziś proponuję błyskawiczny deser, którego przygotowanie trwa może 5 minut, wygląda wspaniale a smakuje jeszcze lepiej. Jest lekki, orzeźwiający i wprost idealny na gorące, letnie dni.
Świeże truskawki z serkiem mascarpone i bezami
Składniki:
* opakowanie małych bezików
* 500 g serka mascarpone
* 250 ml. śmietanki 12-18%
* ok. 0,75 kg świeżych truskawek
* 2-3 łyzki cukru
* 2-3 łyzki cukru
* kilka listków świeżej mięty do przybrania
Truskawki umyć dokładnie, odszypułkować i pokroić na połówki lub ćwiartki. Część z nich (około 20 dag)zmiksować z cukrem, resztę odłożyć. Beziki ułożyć w naczyniu, w którym będzie podany deser (najlepiej w przezroczystej salaterce). Serek mascarpone dokładnie wymieszać ze śmietanką do uzyskania jednolitej masy, a następnie rozprowadzić równomiernie na bezikach. Na masę wylać zmiksowany mus truskawkowy.
Wierzch udekorować grubą warstwą reszty pokrojonych owoców.
Wierzch udekorować grubą warstwą reszty pokrojonych owoców.
Najlepiej przygotować deser na krótko przed podaniem zanim beziki namiękną. Pięknie wygląda przybrany listkami świeżej mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz