niedziela, 19 czerwca 2011

Truskawki

Mamy czerwiec i sam środek truskawkowego sezonu. Chyba wszyscy je lubią (oprócz mojej młodszej córki Doroty), pewnie dlatego, że tak krótko można się nimi cieszyć a mrożone to już nie to samo. Cieszmy się nimi dopóki jeszcze są.




Dziś proponuję błyskawiczny deser, którego przygotowanie trwa może 5 minut, wygląda wspaniale a smakuje jeszcze lepiej. Jest lekki, orzeźwiający i wprost idealny na gorące, letnie dni.


Świeże truskawki z serkiem mascarpone i bezami




Składniki:

* opakowanie małych bezików
* 500 g serka mascarpone
* 250 ml. śmietanki 12-18%
* ok. 0,75 kg świeżych truskawek
* 2-3 łyzki cukru
* kilka listków świeżej mięty do przybrania

Truskawki umyć dokładnie, odszypułkować i pokroić na połówki lub ćwiartki. Część z nich (około 20 dag)zmiksować z cukrem, resztę odłożyć. Beziki ułożyć w naczyniu, w którym będzie podany deser (najlepiej w przezroczystej salaterce). Serek mascarpone dokładnie wymieszać ze śmietanką do uzyskania jednolitej masy, a następnie rozprowadzić równomiernie na bezikach. Na masę wylać zmiksowany mus truskawkowy.
Wierzch udekorować grubą warstwą reszty pokrojonych owoców.

Najlepiej przygotować deser na krótko przed podaniem zanim beziki namiękną. Pięknie wygląda przybrany listkami świeżej mięty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz