Ciekawostką jest, że pierwsze wzmianki o tej roślinie pojawiały się już w prehistorii jako malowidła naskalne, wykonywane przez naszych praprzodków. Później kalafiory były hodowane w ogrodach głównie jako rośliny ozdobne. Na stołach europejskich zagościły dopiero za czasów króla Ludwika XIV.
Kalafiora podajemy zwykle jako ciepły dodatek do dania głównego, polanego masłem z bułeczką. Tym razem proponuję coś zupełnie innego, pyszną sałatkę z surowego kalafiora.
Lekka sałatka z surowego kalafiora
* świeży kalafior
* 400 ml jogurtu naturalnego
* 400 ml śmietanki (12-18%)
* duży pęczek koperku
* 1 opakowanie serka typu feta
* 2 ząbki czosnku
* sól, pieprz do smaku
Kalafiora umyć i podzielić na małe różyczki. i wrzucić do miski. W osobnym naczyniu połączyć śmietankę z jogurtem. Do sosu dodać posiekany koper, przeciśnięte ząbki czosnku, ser feta pokrojony w kostkę oraz sól i pieprz. Ci, którzy nie boja się dodatkowych kalorii, mogą do sosu dodać również kilka łyżek majonezu. Wszystko dokładnie wymieszać a następnie przelać do miski z kalafiorem. Sałatkę ponownie wymieszać, aż sos oblepi różyczki.
Sałatkę najlepiej podawać schłodzoną. Ja do dekoracji wykorzystałam różyczkę ze skórki pomidorowej i moja pierwszą, wyhodowaną w tym roku, żółtą cukinię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz