Zapiekankę ze spodem z bagietki zobaczyłam całkiem przypadkowo w programie Doradca Smaku. Stwierdziłam, że to doskonały pomysł np. na kolację. Zmieniłam jednak farsz na bardziej konkretny, dodałam warzywa i kawałki kurczaka.
Niestety, troszkę za długo podpiekałam bagietkowy spód. Wprawdzie wyszedł chrupiący i całkiem niezły, ale teraz już wiem, że 15 minut - przynajmniej w moim piekarniku, to troszkę długo. Trzeba po prostu pilnować, żeby zanadto się nie zrumienił.
Zapiekanka z bagietki na okrągło.
Składniki:
* bułka bagietka (lub 2 mniejsze),
* 250 ml śmietanki kremówki (użyłam 18% z dodatkiem mleka),
* 5 jaj,
* mały brokuł,
* pojedyncza pierś z kurczaka,
* kilka pieczarek,
* biała część pora lub cebula,
* 2 łyżki tartej bułki,
* 100 g tartej mozzarelli,
* sól, pieprz, czosnek granulowany.
Na początku farsz. Kurczaka pokroić w niewielkie kawałeczki. Obsypać dowolnymi przyprawami i usmażyć. Pieczarki pokroić i poddusić na maśle z cebulą lub plasterkami pora.
Brokułowe różyczki zblanszować - obgotować w osolonym wrzątku przez kilka minut, a następnie przelać zimną wodą dla zachowania koloru.
Połączyć razem brokuły, pieczarki, kurczaka, dodać przyprawy i startą mozzarellę.
Bagietkę (lepiej nawet lekko czerstwą) pokroić na plasterki. Ja wykorzystałam bagietkę z czarnymi oliwkami. Z części plasterków odciąć skórkę ze spodu, tworząc półokręgi.
Całe jajka wybić do miski roztrzepać, dodać śmietankę, lekko posolić i wymieszać. Kromki bułki maczać w mieszance śmietanowo-jajecznej i układać w tortownicy. Całe plasterki na spodzie, półplasterki na bokach.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 10-15 minut. Powinna się leciutko zezłocić.
Farsz wyłożyć na podpieczonych plasterkach bagietki.
Pozostałą masę śmietanowo-jajeczną wymieszać z przyprawami i bułką tartą. Powoli wylać masę na farsz, żeby dostał się pomiędzy poszczególne składniki.
Zapiekankę wstawić ponownie do piekarnika na około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz