Białe kulki już były, teraz pora na kulki z gorzkiej czekolady. Przepis jest równie banalny i wymaga praktycznie trzech składników. Podstawą jest ganasz z gorzkiej czekolady. Reszta to już pełna dowolność.
Kulki można otaczać w kakao, czekoladzie w proszku, wiórkach kokosowych, migdałach. Można również ukryć coś w ich wnętrzu, np. uprażone orzechy laskowe. Moje otoczyłam w pokruszonych płatkach migdałowych.
Czarne kulki - trufle z gorzkiej czekolady
Składniki:
* około 180-200 ml. śmietanki kremówki (30 %),
* 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) najlepiej 70 % kakao - ja użyłam wedlowskiej
* płatki migdałowe.
Śmietankę podgrzać - nie gotować. Do gorącej śmietanki wrzucić połamaną czekoladę. Odczekać chwilę, aż lekko zmięknie a następnie porządnie wymieszać, do uzyskania gładkiej masy.
Po przestudzeniu masy, naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej na noc. Wiórki migdałowe rozkruszyć.
Ze schłodzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Otaczać w migdałach i układać w papilotkach.
Prawda, że fajnie dostać takie pudełeczko w prezencie?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz