Do sałatki najczęściej wykorzystuję soczewicę zieloną lub brązową. Powinno się ją lekko namoczyć i uważać żeby się nie rozgotowała. Sałatka jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu.
Sałatka z brązowej soczewicy
Składniki:* 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy,
* 2-3 czerwone cebule,
* 4-5 łyżek octu balsamicznego,
* suszone pomidory w oliwie,
* sól,
* sproszkowana papryczka chili,
* kawałek sera z niebieską pleśnią.
Soczewicę (około 1 szklanki suchego ziarna) ugotować w dużej ilości wody. W zależności od gatunku trwa to koło 20-25 minut. Wodę osolić lekko dopiero pod koniec gotowania.
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić na niewielką ilość rozgrzanego oleju i podsmażyć żeby zmiękła.
Dolać ocet balsamiczny i poddusić przez kilka minut. Pomidory wyjąć z oliwy i pokroić w paski, ser pokruszyć na kawałki.
Wszystkie składniki połączyć z soczewicą. Doprawić do smaku solą i chili, posypać pokruszonym serem (najlepiej lazurem) i zajadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz