Dzisiaj coś szybkiego, co u nas w domu nazywamy "prawie chińszczyzną", Takie małe danko, które może być zarówno obiadem jak i kolacją. Zaczynam zawsze od tego, że kroję wszystkie cztery podstawowe składniki i przekładam do oddzielnych miseczek a potem po kolei podsmażam, mieszam i doprawiam.
Niestety tym razem lekko przesadziłam z sosem sojowym i zdjęcia nie wyszły najpiękniejsze. Ale warto spróbować.
Prawie chińszczyzna
Składniki:
* kawałek schabu środkowego
lub piersi z kurczaka (indyka)
* około 30 dkg pieczarek
* 3-4 marchewki
* mała kapusta pekińska
pokrojona na grube paski
* czosnek
* przyprawa chińska „5
smaków”,
* pieprz cytrynowy (lub zwykły) i sól
Mięso pokroić w paski i
zrumienić na oliwie w woku lub na głębszej patelni. Wyjąć, teraz kolejno
podsmażyć marchew pokrojoną w cienkie plasterki a następnie pokrojone w plasterki pieczarki.
Wszystko razem przełożyć do woka, dodać przeciśnięte ząbki czosnku,
przyprawy i kilka łyżek sosu sojowego. Dołożyć kapustę, wymieszać i dusić kilka
minut aż kapusta lekko zmięknie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz