Przepis na banofee pie - czyli rodzaj deseru, ciasta bez pieczenia z bananami i masą toffi przywiozłam z Irlandii. Urzekła mnie jego prostota, łatwość wykonania i lekkość. Trzeba jednak przyznać, że nie należy do mało słodkich.
Od tej pory zawsze mam schowane przed łasuchami, gdzieś w kuchennej szafce, 2-3 paczki odpowiednich herbatników i puszkę gotowej masy. Wystarczy dokupić śmietankę kremówkę i kilka bananów. Często przygotowuję podkład z ciasteczek wieczorem, smaruję masą i chowam do lodówki. Śmietankę ubijam tuż przed podaniem na stół.
Wersja z bananami jest właściwie podstawowa, ale muszę wypróbować jak będzie smakowało z innymi owocami np. wiśniami lub brzoskwiniami. Powinno być równie dobre.
Banofee pie - deser/ciasto bez pieczenia
Składniki:
* 300 g herbatników – najlepiej digestive,
* 100 g miękkiego masła,
* 1 puszka masy krówkowej,
* 2-3 dojrzałe banany,
* 0,5 l śmietanki kremówki,
* kawałek startej, gorzkiej czekolady
Herbatniki rozkruszyć na drobno. Dobrym sposobem
jest włożenie ich do plastikowej torebeczki i rozwałkowanie wałkiem do ciasta.
Herbatniki wyrobić z masłem na gładką masę. Powstałą masą wyłożyć dno
tortownicy, tworząc mały brzeg na bokach. Na herbatniki wyłożyć masę toffi –
całość schłodzić w lodówce, żeby masa stężała.
Przed podaniem na stół ubić na
sztywno śmietankę. Banany pokroić w plasterki i ciasno ułożyć na spodzie ciasta.
Pokryć ubitą śmietanką.
Wierzch posypać czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz