Tosty serowo-bazyliowe
Składniki:
* pieczywo tostowe,
* masło,
* czosnek,
* posiekane listki bazylii lub natki pietruszki,
* ser żółty lub inny pleśniowy,
* pieprz, chili,
* folia aluminiowa
Kromki pieczywa tostowego układać parami i posmarować cieniutko
masłem. Na jednym ułożyć czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki lub
przeciśnięty przez praskę. Następnie
posypać posiekanymi ziołami,
startym na tarce żółtym serem (lub plastrami
innego), można podostrzyć smak dodając ociupinkę pieprzu lub chili.
Przykryć drugim tostem, przycisnąć - można od razu przekroić na pół. Każdą podwójną kanapkę zawinąć w folię aluminiową i opiekać na ruszcie z dwóch stron. Trudno powiedzieć ile czasu, trzeba co jakiś
czas sprawdzać. Tosty muszą się lekko zrumienić a ser rozpuścić. Wymagają nieco
uwagi bo lubią się przypalić.
A tosty oczywiście do nieśmiertelnej karkówki obsypanej czym się tylko da - dzisiaj oprócz zmiękczającej soli: majeranek, papryka, czosnek,rozmaryn i szałwia. Zwykle jest to jedna, wielka improwizacja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz