środa, 15 maja 2013

Ananasowe ciasteczka

Są takie składniki w mojej kuchni, które z reguły mam pod ręką. Czekają spokojnie aż mnie najdzie na kucharzenie i nie muszę w popłochu wybiegać z domu po zakupy. To takie chomikowane poczucie bezpieczeństwa. Zawsze na półce znajdę dyżurne pomidory i owoce w puszkach, świeże zioła na parapecie i w ogrodzie (pod warunkiem, że nie ma już śniegu), makaron, czosnek, dziesiątki przypraw i oczywiście gotowe ciasto francuskie.

To ostatnie już nie raz wyciągało mnie z opresji mi w chwili niezapowiedzianej wizyty. Jest naprawdę uniwersalne na obiad, przekąski i desery. Tym razem wystarczyło wyjąć je z zamrażalnika i połączyć z ananasem.


Ciasteczka ananasowe
Składniki:
* gotowe ciasto francuskie,
* 1 puszka ananasów w plasterkach,
* 1 łyżka brązowego cukru,  
* ulubiona konfitura

Plasterki ananasa wyjąć z syropu i osączyć na sitku. Poczekać chwilkę aż lekko przeschną.


Ciasto francuskie rozmrozić (oczywiście jeśli wyciągamy je z zamrażarki), rozłożyć płasko. Na cieście układać ananasa w taki sposób, aby można było wykroić kółka o średnicy troszkę większej od plasterków.


Boki ciasta zawinąć do góry i pozlepiać lekko tak jak pierogi. Spód ciasta można posypać cukrem, ale jeśli zależy nam na deserze nie za słodkim - wystarczy zrobić to tuż przed włożeniem blachy do piekarnika, tylko tym razem na wierzchu ananasów.




Gotowe ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.


Upieczone ciasteczka ozdobić np. wiśniową konfiturą.......



Zamiast ananasów wykładam czasem polówki niewielkich jabłek, które po lekkim nacięciu w paseczki posypuję cynamonem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz