Do grzybobrania jeszcze daleko, ale pierwsze grzyby już się pojawiły. Pomarańczowe kurki, mamy już od paru tygodni. Smażone na maśle z odrobiną cebulki mają niepowtarzalny smak. Z dzieciństwa pamiętam zupę, jaką gotuje czasem moja mama - klasyczna zupa z włoszczyzną, ziemniakami i kurkami. Ja zaplanowałam swoją zupę trochę inaczej.
Krem z kurek
Składniki:
* 0,5 kg świeżych kurek,
* 2 łyżki masła,
* bulion lub kostka rosołowa,
* 2 cebule,
* włoszczyzna,
* 4 -5 ziemniaków,
* sól, pieprz,
* śmietana.
Grzyby umyć, osuszyć a następnie usmażyć na
rozgrzanym maśle. Cebule i pora obrać pokroić w plasterki a następnie zeszklić
na rozgrzanym oleju w garnku o grubym dnie. Następnie dodać obrane i pokrojone
marchew, pietruszkę i selera. Warzywa zalać bulionem lub wodą z dodatkiem
kostki rosołowej. Dodać również pokrojone ziemniaki i przesmażone grzyby. Część
odłożyć do przybrania. Gotować do miękkości około 0,5 godziny. Całość
zmiksować, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie śmietaną. Wierzch posypać
kurkami. Ja dodałam jeszcze odrobinę prażonej cebulki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz