Właściwie pierwsze robiłam dokładnie pod okiem swojego, jedynego zresztą Wujka. Z kilograma mąki wychodzi olbrzymi placek drożdżowy. Ciasto jest też doskonałe na makowce.
Ciasto drożdżowe:
Składniki:* 1 kg mąki,
* 1,5 szklanki cukru,
* 1 cukier waniliowy,
* 1 szklanka ciepłego mleka,
* 10 dag drożdży,
* 4 jajka,
* 1 kostka masła (może być pól na pół z margaryną np. Kasią),
* 2 łyżki oleju,
* szczypta soli,
* olejek zapachowy,
* rodzynki, bakalie.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru. Masło (margarynę) roztopić. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę i ciągle ubijając dodawać pozostały cukier. Połączyć wszystkie składniki: mąkę, roztopione masło, olej, żółtka, ubitą pianę z cukrem, cukier waniliowy, zapach, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże a na końcu sparzone wcześniej wrzątkiem rodzynki i bakalie.
Wyrabiać ciasto, do momentu gdy przestanie się kleić do rąk.Trwa to naprawdę kilka chwil i nie potrzeba dłużej. Teraz ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, lub wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i trzymać go przy uchylonych drzwiczkach aż wyrośnie. Następnie zamknąć piekarnik, podwyższyć temperaturę do 170-180 stopni i piec "do suchego patyczka", czyli około 40 minut. Przy klasycznej metodzie oczekiwania - wstawić ciasto do nagrzanego już piekarnika.
Zwykle ciasto szybko znika, ale jeśli przeschnie tak jak moje ostatnio - zostawiłam go niestety nie przykryte - nie ma problemu. Pomijając fakt, że nawet lekko suche nie traci na smaku, to zawsze można go jeszcze wykorzystać w inny sposób.
Drugie życie ciasta drożdżowego:
Składniki:* czerstwe ciasto drożdżowe,
* duży pojemnik śmietanki min. 18%,
* około 0,5 szklanki mleka,
* 3 jajka,
* kilka łyżek cukru,
* zapach lub esencja waniliowa,
* rodzynki, suszona żurawina itp.
Ciasto pokroić w plastry. Ułożyć je dachówkowato (na zakładkę) w naczyniu żaroodpornym.
Śmietanę ubić z jajkami i cukrem, dodać mleko i zapach. Mieszanką zalać ciasto. Wierzch posypać bakaliami.
Odstawić na około 10 minut, żeby ciasto lekko wchłonęło mieszankę. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż brzegi ciasta się zarumienia a masa się zetnie..
Można podawać na ciepło. Deser jest bardzo delikatny w smaku. W ten sam sposób podaję także chałkę, której plastry przed ułożeniem w formie smaruję lekko masłem, i przekładam plasterkami jabłek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz