środa, 6 kwietnia 2016

Wielkanocna (i nie tylko) sałatka jajeczna na krakersach

Tak naprawdę to po raz pierwszy zrobiłam tę sałatkę właśnie na świąteczne wielkanocne śniadanie, ale można ją zrobić w każdej chwili. Jest w sumie prosta i bardzo dekoracyjna. Wygląda jak słodki torcik i zdradza ją tylko szczypiorek na wierzchu.

Delikatna w smaku i konsystencji, a w dodatku nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych. Na stałe zamieszka w moim domu.


Sałatka z jajek i tuńczyka na krakersach
Składniki:
* 3 jajka,
* kawałek żółtego sera (dość ostrego w smaku),
*18 sztuk krakersów,
* majonez / (z dodatkiem gęstego jogurtu lub śmietanki),
* puszka tuńczyka w sosie własnym,
* sól, pieprz,
* szczypior.

Jajka ugotować na twardo. Oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na grube wiórki, żółtka na drobniutko. 



Osobno, również na małych oczkach tarki zetrzeć żółty ser. 


Jeśli nie przejmujemy się zbyt liczeniem kalorii do poszczególnych składników dodajemy majonez - w przeciwnym przypadku możemy go wymieszać z gęstym jogurtem lub śmietaną. Przygotować trzy masy:
- białka z dodatkiem majonezu, soli i pieprzu,
- startego sera z majonezem i pieprzem,
- tuńczyka z majonezem i pieprzem.

Ułożyć 6 krakersów w rzędach 2x3 i posmarować je masą serową. Najtrudniejsza jest ta właśnie warstwa, bo krakersy jeżdżą po talerzu jak chcą. Ja po prostu smaruję każdego krakersa osobno, układam i już tylko lekko rozsmarowuję na płasko. Potem wszystko się trzyma.  

Na masę serową wyłożyć drugą warstwę krakersów


i posmarować masą z tuńczyka. Na rybę ułożyć ostatnie 6 krakersów i posmarować je masą z białek. 


Na białkach równiutko wysypać starte żółtka. 



Wierzch ozdobić szczypiorem.



Sałatkę najlepiej przygotować trochę wcześniej i przetrzymać w lodówce przez kilka godzin, żeby smaki się połączyły, ale właściwie po godzinie też można ją podawać. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz