Czas więc na przygotowania do Wielkanocy. Zacznę od bardzo prostego i szybkiego sposobu na podanie jajek w nieco innej niż zwykle postaci. Wykorzystałam przepis na omlet wstawiony już wcześniej na blogu. Wtedy była to rolada jajeczna z mielonym, gotowanym mięsem. Dziś coś szybkiego i bardzo łatwego do przygotowania.
Roladki z
jajek i szynki
Składniki:
* 5 jaj,
* 0,5 łyżeczki curry,
* 0,5 łyżeczki kurkumy,
* natka,
* sól, pieprz,
* 8 plasterków szynki dojrzewające.
Całe jajka ubić lekko, dodać przyprawy i posiekaną pietruszkę. Niezbyt
dużą, prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią masę
jajeczną i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10-11 minut.
Upieczony omlet zsunąć razem z papierem, przykryć kolejnym kawałkiem papieru
lub ściereczką i przerzucić na drugą stronę. Zdjąć papier a omlet przekroić na pół. Można go wykorzystać zarówno po prawej jak i po lewej stronie - rożni się wtedy fakturą.
Każdą z połówek podzielić na 4 paski.
Jeśli ktoś nie ma odwagi – może po prostu usmażyć omlet na patelni ale
wtedy będzie okrągły i paski nie wyjdą takie równe. Na każdym z plasterków
szynki (jeśli są szerokie można je lekko złożyć wzdłuż) układać omletowy pasek
jajeczny. Każdą z rolek spiąć wykałaczką.
I to jest właśnie coś bardzo ekspresowego i łatwego. Schody zaczną się dalej - w następnym poście pokażę wreszcie jak upiec prawdziwy koszyk wielkanocny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz