wtorek, 8 kwietnia 2014

Wielkanocne jajeczne roladki

Za oknem wreszcie wiosna i choć wszystko jeszcze jest możliwe jak to w kwietniu bywa, to zimy już nie będzie. W ogrodzie zakwitły pierwsze żonkile, hiacynty i prymule. Wreszcie wokół pojawia się oczekiwana przez wszystkich zieleń.


Czas więc na przygotowania do Wielkanocy. Zacznę od bardzo prostego i szybkiego sposobu na podanie jajek w nieco innej niż zwykle postaci. Wykorzystałam przepis na omlet wstawiony już wcześniej na blogu. Wtedy była to rolada jajeczna z mielonym, gotowanym mięsem. Dziś coś szybkiego i bardzo łatwego do przygotowania.

Roladki z jajek i szynki
Składniki:

* 5 jaj,
* 0,5 łyżeczki curry,
* 0,5 łyżeczki kurkumy,
* natka,
* sól, pieprz,
* 8 plasterków szynki dojrzewające.

Całe jajka ubić lekko, dodać przyprawy i posiekaną pietruszkę. Niezbyt dużą, prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią masę jajeczną i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10-11 minut.
Upieczony omlet zsunąć razem z papierem, przykryć kolejnym kawałkiem papieru lub ściereczką i przerzucić na drugą stronę. Zdjąć papier a omlet przekroić na pół. Można go wykorzystać zarówno po prawej jak i po lewej stronie - rożni się wtedy fakturą.



Każdą z połówek podzielić na 4 paski.




Jeśli ktoś nie ma odwagi – może po prostu usmażyć omlet na patelni ale wtedy będzie okrągły i paski nie wyjdą takie równe. Na każdym z plasterków szynki (jeśli są szerokie można je lekko złożyć wzdłuż) układać omletowy pasek jajeczny. Każdą z rolek spiąć wykałaczką. 





I to jest właśnie coś bardzo ekspresowego i łatwego. Schody zaczną się dalej - w następnym poście pokażę wreszcie jak upiec prawdziwy koszyk wielkanocny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz